Με το «καλημέρα» κάθε νέας χρονιάς, είθισται, επηρεασμένοι και από το πνεύμα των εορτών, να βλέπουμε τα πράγματα από μια πιο αισιόδοξη σκοπιά, προσδοκώντας ότι το νέο έτος θα είναι τουλάχιστον καλύτερο από το προηγούμενο. Στο μέτωπο της οικονομίας, όμως, έρχονται στην επικαιρότητα συγκεκριμένα στοιχεία που προκαλούν το λιγότερο σκεπτικισμό, ακόμα και στους φύσει αισιόδοξους.

Και αν το συνολικό μέγεθος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και η συνεχής διόγκωσή του αποτελούν πλέον ρουτίνα, το στοιχείο που κτυπά «καμπανάκια» είναι ο αριθμός των δεσμεύσεων λογαριασμών μέσω της εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Γιατί πλέον δεν αποτελεί είδηση ότι ένας πολίτης χρωστά στην Εφορία. Αλλωστε, ο ένας στους δύο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οταν, όμως, ο οφειλέτης ξυπνά ένα πρωί και βλέπει τον λογαριασμό ή τους λογαριασμούς του μπλοκαρισμένους, τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία, μια τέτοια ψυχρολουσία δέχθηκαν περί τους 22.000 φορολογουμένους μέσα στον περασμένο Νοέμβριο. Στο 11μηνο του 2016 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ασκήθηκαν σε 131.000 φορολογουμένους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 826.000.

Οπως γίνεται αντιληπτό, όλοι αυτοί δεν είναι ισχυροί (;) επιχειρηματίες οι οποίοι, εξαιτίας των δοσοληψιών τους με την Εφορία και της ασυνέπειάς τους, έγιναν κατά τη διάρκεια του 2016 πρωτοσέλιδα στον Τύπο.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που κατά το παρελθόν δεν είχαν... ροπή προς τη φοροδιαφυγή, αλλά, ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, αδυνατούν να εκπληρώσουν μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών τους.

Πλέον βρίσκονται ένα βήμα από τη... χρεοκοπία, αφού, αν εξαιρεθεί το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού, επί της ουσίας δουλεύουν για την Εφορία.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το 2017 δεν θα ξεπεράσει την επίδοση του 2016 (κατά τη διάρκεια του 11μήνου δημιουργήθηκαν «νέα» χρέη ύψους 12,6 δισ. ευρώ). Το αντίθετο, μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς τις νέες επιβαρύνσεις από τις αυξημένες εισφορές και τη συμπίεση των εισοδημάτων από τους ενισχυμένους έμμεσους φόρους.

Μέχρι την τελευταία ημέρα του περασμένου Νοεμβρίου 4,31 εκατομμύρια φορολογούμενοι (σε σύνολο 8 εκατομμυρίων) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξ αυτών οι 1,683 εκατομμύρια μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Αντε μετά να βρεις ψήγματα αισιοδοξίας.