Η εν εξελίξει αξιολόγηση είναι εξαιρετικά σύνθετη, καθώς τα τέσσερα μέρη που συμμετέχουν έχουν διαφορετικές επιδιώξεις και στόχους. Ελλάδα, ΔΝΤ, Κομισιόν και Γερμανία (η οποία έχει απομακρυνθεί από την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών για το θέμα του χρέους) φαντάζει δύσκολο να βρουν τη χρυσή τομή μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την «αποκρυστάλλωση» των μεσοπρόθεσμων και τη, σε δεύτερη φάση, συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και επιθυμεί τη μείωση του στόχου (3,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά.

Η Κομισιόν λέει «ναι» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με την παροχή δανείων και εμφανίζεται ανοιχτή -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ- για μια συζήτηση πάνω στις λεπτομέρειες των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε το ΔΝΤ να είναι σε θέση να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Ομως, ο Β. Σόιμπλε, έχοντας μπροστά του εκλογές, διαφοροποιείται και υπογραμμίζει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να γίνει κάποια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν από το 2018».

Την ίδια ώρα, όμως, «καίγεται» για την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Ταμείο, από την πλευρά του, βγάζει προς τα έξω πως μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι του θα εισέλθει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως έχει δεσμευθεί, να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% με 2% του ΑΕΠ ετησίως και να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.

Εως εδώ φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος με τις θέσεις της Αθήνας. Ομως, εφόσον συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, τα δύο μέρη θα πρέπει να υπογράψουν νέο μνημόνιο. Και σε αυτό το ΔΝΤ θα επιμείνει να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, πρόσθετες μειώσεις συντάξεων και ψαλίδισμα του αφορολογήτου. Αλλωστε, η κυρία Βελκουλέσκου συμπεριέλαβε τα δύο αυτά μέτρα σε πρόσφατη έκθεσή της.

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον πώς θα συγκεραστούν όλες αυτές οι αντίθετες απόψεις και θα υπάρξει συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου.