Με τη «συνοδεία» της Εθνικής Ασφαλιστικής ταξίδεψαν η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και τα έργα της, που παρουσιάζονται στο ιστορικό Palazzo Giureconsulti, στο πλαίσιο του 34ου FICTS Festival, του Μιλάνο (Festival International Cinema Culture, TV, Sports), αποτελώντας και την επίσημη έναρξη για την απονομή των βραβείων διεθνούς κύρους του αθλητικού κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Με τον τίτλο «Art in Movement», η νέα έκθεση με αφορμή το έτος Ολυμπιακών Αγώνων 2016 εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου με μεγάλη επιτυχία.

Αν και η ίδια παρακολουθεί φανατικά τους αγώνες της Formula 1, αισθάνεται να... ασφυκτιά σε ένα διθέσιο αγωνιστικό αμάξι. Ομως, η σειρά με τους πίνακές της που έχουν θέμα το ράλι αυτοκινήτου, την F1 και γενικότερα το μηχανοκίνητο σπορ όχι μόνο βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, αλλά έχουν μαρκάρει τη θέση τους στην ελληνική αγορά.

 

Auction Market

Το 2008 το έργο της «Formula 1» (ακρυλικό σε καμβά, 103x144 εκ.) είχε αγγίξει 8.400 στερλίνες, ενώ το 2013 ένα άλλο από την ίδια σειρά, με τίτλο «Formula 1» (200x250 εκ.) είχε αγοραστεί στην τιμή των 3.750 στερλινών, μια καλή επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο, η ίδια δηλώνει απογοητευμένη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά τέχνης.

«Πώς να μην απογοητευτείς από το art market στην Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, όταν όλη Ευρώπη έχει τεράστια προβλήματα στην αγορά της τέχνης, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία;», σχολίασε με προβληματισμό σε επικοινωνία της με την εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Διεθνής υπογραφή

Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη έχει τιμηθεί με το βραβείο «Guirlande d’ Honneur» το 2004 και το 2008, για τη σημαντική παρουσία της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου, το 2002 με το βραβείο της USSA United States Sports Academy «Sport Artist of the year 2002» καθώς και με το ύψιστο βραβείο της IOC «Art and Sports» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που δόθηκε για πρώτη φορά σε καλλιτέχνη.

Εργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε μουσεία, όπως είναι η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο ASAMA της Ακαδημίας των Σπορ στις ΗΠΑ, η Τράπεζα Πειραιώς, το Μουσείο Βορρέ, η συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Automobil Lamborghini, το Μουσείο της Ferrari κ.ά.

Η υπογραφή της είναι περιζήτητη όχι μόνο στο ελληνικό έδαφος, αλλά και στη διεθνή αγορά.

Την άνοιξη του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο στην Αμερική με τον James Hazen, πρόεδρο του Aston Martin Club και ιδιοκτήτη της TDS company, ο οποίος έχει πάρει τα δικαιώματα από 13 έργα «Formula 1». Τα έργα αυτά τυπώθηκαν και λανσάρονται ήδη. Είναι τυπώματα σε scarves (μαντήλια-εσάρπες) από υψηλής ποιότητας μετάξι, σε αποσκευές, Τ-shirts, γραβάτες και ομπρέλες και θα διατίθενται στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Αμερικής, σε ειδικέs μπουτίκ TDS+MINA P.V. μέσα στα καταστήματα, όπως στα BERGdorf-GOODMAN και τα BARNEYS, τα Neiman Marcus, το Artshop του National Museum of Women in the Arts - Washington DC, καθώς επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε special μπουτίκ όπως τα Harrods. Επίσης, στο showroom BOB FORSTNER στο Parklane London και στα Pagani-Lamborghini, όπου υπάρχουν και τα έργα. Ο βασικός στόχος του James Hazen είναι όλη η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Οι τιμές των έργων και ο ρόλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χρυσή χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής και μετά το πέρας της στο Μιλάνο μέρος των έργων θα εκτεθούν στην αίθουσα τέχνης της Εθνικής στην Στοά Κοραή, υπεύθυνος της οποίας είναι ο συλλέκτης Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Ασφαλιστική γίνεται χρυσός χορηγός στις δραστηριότητες της κυρίας Βαλυράκη, που συνήθως «κατεβαίνει σε συμμετοχές» με την Τράπεζα Πειραιώς.

«Καταρχήν, η Εθνική Τράπεζα έχει έργα μου στη μόνιμη συλλογή της. Με την Εθνική Ασφαλιστική έχω επανειλημμένα συνεργαστεί και θεωρώ τιμητικό το ότι είναι χορηγός μου σε αυτή την πολύ σημαντική μου έκθεση στο Μιλάνο», αποκάλυψε.

Τα έργα μεγάλων διαστάσεων εκτίθενται σε δύο ενότητες 40 έργα και επικοινωνούν μέσω των επιβλητικών τόξων και στοών της «Sala delle Esposizione» του Palazzo, στην πλατεία του Duomo του Μιλάνου, όπου το 1700 ιδρύθηκε το πρώτο χρηματιστήριο της Ιταλίας. Σήμερα στους τελευταίους ορόφους του στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιταλίας. Στο χρηματιστήριο των έργων της Βαλυράκη οι τιμές κυμαίνονται από 3.000 έως 15.000 ευρώ, ενώ για τα πιο μεγάλων διαστάσεων έως 60.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων αυτών που θα εκτεθούν στο Μιλάνο.