Μόλις πέντε μήνες από τον απρόσμενο θάνατο της Zaha Hadid σε ηλικία 66 ετών, οι φουτουριστικές της συνθέσεις είναι έτοιμες να ανέβουν ακόμη ένα επίπεδο στις τιμές τους, έπειτα από την απόφαση εμπόρων έργων τέχνης να εντάξουν τις δημιουργίες της σε μία από τις πιο  έγκριτες πλατφόρμες για την προβολή και πώληση μοντέρνων και σύγχρονων υπαίθριων γλυπτών, την «Beyond Limits».

Πρόκειται για μία έκθεση, εμπορικού χαρακτήρα, που συγκεντρώνει έργα από κορυφαίους εικαστικούς και τα οποία τοποθετούνται στον ιστορικό κήπο ενός από τα μεγαλύτερα κτήματα της Ευρώπης: το πατρικό του Δούκα και της Δούκισσας του Devonshire.

 

Αγοραστικό ενδιαφέρον

Τον Μάρτιο του 2016, η πρωτοποριακή ιρανο-κουβειτιανή αρχιτέκτονας, γνωστή ως «Βασίλισσα της Καμπύλης» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, όχι μόνο στον κλάδο της κατασκευής και αρχιτεκτονικής, αλλά και της αγοράς γλυπτών.

Σε λίγες ημέρες, το εκπληκτικό γλυπτό της «Lilas», θα γίνει πόλος έλξης για συλλέκτες και επενδυτές αλλά και αντικείμενο συζήτησης καθώς ο Patrik Schumacher, Διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου της Zaha Hadid, θα συνομιλήσει με την Farah Nayeri των New York Times, για το ευρύτερο έργο της Hadid.

 «Για κάθε μία από τις ετήσιες εκθέσεις Beyond Limits, επιδιώκουμε να προσφέρουμε κάτι νέο και συναρπαστικό στην εμπειρία, και η αναβίωση του “Lilas” pavilion της Zaha Hadid σε μια τέτοια ιστορική τοποθεσία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του τρέχοντος έτους», σχολίασε ο Simon Stock, Senior International Specialist και επιμελητής της έκθεσης του oίκου Sotheby’s. «Η δημόσια έκθεση αυτού του αξιόλογου έργου, το οποίο έχει ταξιδέψει από το Royal Park στους κήπους του αρχοντικού, αποτελεί φόρο τιμής σε μια τέτοια πρωτοπόρα προσωπικότητα στον τομέα της. Το pavilion της Hadid αντισταθμίζεται με την εντυπωσιακή έκταση του Chatsworth, μαζί με έργα από διάσημους κλασικούς γλύπτες όπως ο Aristide Maillol, αλλά και μαζί με νεότερα διεθνή ονόματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε μια εγκατάσταση του Bruce Munro στο Canal Pond, μια υδάτινη λωρίδα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει από την πρώτη μας έκθεση, δηλαδή πάνω από δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Καινοτόμα σχέδια

Το καλοκαίρι του 2000, η Zaha Hadid ήταν πίσω από την έναρξη του Serpentine Pavilion, που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την 30η επέτειο της Serpentine Gallery. Σχεδόν κατά λάθος, αυτό πυροδότησε ένα σπουδαίο ετήσιο project που συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου και τα καινοτόμα σχέδιά τους στο Hyde Park.

Το φουτουριστικό Lilas αποτελούσε μια προσωρινή ανάθεση για το καθιερωμένο Serpentine summer party το 2007 – ένα εντυπωσιακό γλυπτό ανοιχτού χώρου με καλλιγραφικές αψίδες που έφταναν τα 5,5 μέτρα σε ύψος. «Είναι μια ευφάνταστη ένωση τεχνολογίας και οργανικής μορφής, εμπνεόμενη από συμπλέγματα φυσικών γεωμετριών όπως πέταλα λουλουδιών και φυτών, τα οποία   συνυφαίνονται χωρίς να αγγίζουν το ένα το άλλο – επιτρέποντας στον αέρα, το φως και τον ήχο να τα διαπερνά.  Η μορφή αυτού του περιπτέρου επιτρέπει τόσο την συνεύρεση όσο και την κίνηση: την ημέρα μπορεί να προσφέρει σκιά στους περαστικούς ενώ τη νύχτα μετατρέπεται σε πηγή φωτισμού», περιγράφουν οι ειδικοί του οίκου.

 

Τιμές έτοιμες για... άνοδο

Το 2007 ένα γλυπτό της Hadid είχε πιάσει την υψηλή τιμή εκρτίμησης και είχε πουληθεί προς 54.000 δολάρια. Το 2015, το φωτιστικό έργο της «Vortexx» παίρνει πρώτη τιμή εκτίμησης 70.000 δολάρια και στο τέλος αγοράζεται έναντι 106.250 δολαρίων! Ειδικοί αναλυτές του χώρου, εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια, τα γλυπτά και οι κατασκευές της Hadid, θα αποκτήσουν τεράστια ζήτηση με τις τιμές στη δευτερογενή αγορά να αγγίζουν και τις 300.000 και 500.000 δολάρια!