"Αρωμα" ανταγωνισμού έχει σηκωθεί στο παγκόσμιο art business καθώς ο τρίτος ισχυρότερος οίκος δημοπρασιών μετά τους Christie’s και Sotheby’s αρχίζει να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο.

Αυτό είχε αρχίσει να φαίνεται όταν το 2013, στο τιμόνι των Phillips ήρθε ο Edward Dolman πρώην CEO του οίκου Christie’s.

Τον Dolman ακολούθησαν και άλλα στελέχη με αρχηγικές θέσεις καθώς επικεφαλής τμημάτων Σύγχρονης Τέχνης, κατηγορία στην οποία ειδικεύονται οι Phillips και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Τα σενάρια ανόδου του οίκου, έρχονται να ενισχύσουν οι τελευταίες συναλλαγές που σημειώθηκαν και που αποτέλεσαν αιτία για... να γίνει στενό μαρκάρισμα από τους αρχηγούς του παγκόσμιου art business, Christie’s και Sotheby’s παρακολουθώντας κάθε κίνηση του φρέσκου αντιπάλου. 

Ηδη, στην τελευταία του αναμέτρηση, κατάφερε να συγκεντρώσει τζίρο 46,5  εκατ. δολάρια.  από τις πωλήσεις έργων σύγχρονης τέχνης με κάποια κορυφαία ονόματα να έρχονται πρώτα σε ζήτηση.

Marden, Koons

Στην κορυφή της χρυσής κατάταξης σκαρφάλωσε το έργο του Brice Marden με τίτλο «Star» που είχε γίνει για τη γνωστή τραγουδίστρια Patti Smith. Πρόκειται για μικτή τεχνική σε καμβά (172,7x114,3εκ.), και έχει χαρακτηριστεί ως ένα αφηρημένο πορτρέτο της γνωστής ροκ σταρ.

Μάλιστα, ο πίνακας του Marden αποτελεί ειδική αναφορά στο πρώτο άλμπουμ της Smith «Horses». Αγοράστηκε μέσα στις προβλεπόμενες τιμές εκτίμησης πιάνοντας 5.989.000 δολάρια, από πλειοδότη που χτυπούσε από το τηλέφωνο.

Δεύτερο πιο ακριβό έργο αναδείχθηκε το γλυπτό του Jeff Koons «Naked» που απεικονίζει δύο παιδιά γυμνά και αγκαλιασμένα. Είναι φτιαγμένο από πορσελάνη ενώ στην προέλευσή του αναφέρεται η γκαλερί Anthony d’Offray στο Λονδίνο. Οι διαστάσεις του είναι (115,6x68,6x68,6εκ.) και υπάρχει σε τρία αντίτυπα. Πουλήθηκε μέσα στα προγνωστικά, δηλαδή προς 5.765.000 δολάρια

Ικανοποιητικές τιμές άγγιξαν και τα έργα των Marlene Dumas και Jean Dunuffet. Ειδικότερα, της Dumas το έργο “Night Nurse», (λάδι σε καμβά, 200x100εκ.) έπιασε 2.517.000 δολάρια, ενώ το «Barbie des Rites» του Dubuffet κατάφερε να αγοραστεί έναντι 3.077.000 δολαρίων.