Εργα του διεθνούς Γάλλου-Βέλγου εικαστικού, Benjamin Spark, αποφάσισε να προωθήσει στην αγορά η Kapopoulos FineArts, κάνοντας το πρώτο τεστ το φετινό καλοκαίρι.

Η γνωστή γκαλερί, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι ο Ευάγγελος Καπόπουλος, διατηρώντας το μοντέλο συνεργασιών με τη διεθνή αγορά, προχώρησε στην  πρώτη  έκθεση του Spark στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το αγοραστικό κοινό της Μυκόνου.

Κλείνοντας συμφωνία με την Kapopoulos FineArts o Spark δημιούργησε ειδικά για την έκθεση μια νέα σειρά σύγχρονων έργων με κεντρικό θέμα γνωστούς χαρακτήρες από κόμικς, γελοιογραφίες της δεκαετίας του ‘80, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας.

Η έκθεση με τίτλο «The possibility of an island» άνοιξε, παρουσία του καλλιτέχνη, προσελκύοντας τόσο το τουριστικό αγοραστικό κοινό της Μυκόνου, όσο και των Ελλήνων που παραθερίζουν κάθε χρόνο στο νησί.

   

Τάσεις αγοράς

Η pop κουλτούρα και η αισθητική του comic, είναι μια κατηγορία με μεγάλη ζήτηση στο διεθνές χρηματιστήριο τέχνης, μια τάση που η Kapopoulos FineArts γνωρίζει καλά. Αλλωστε στην πορεία της έχει προτείνει στους πελάτες της έργα των Erro, Klasen, Paré, κ.α. Αυτή τη φορά, οι έμποροι της γκαλερί θα δοκιμάσουν έναν πιο νέο καλλιτέχνη, με έργα που είναι εμπορικά, και που έχουν τη δυνατότητα να ξυπνήσουν την πεσμένη ζήτηση στο ελληνικό έδαφος. Οι τιμές των έργων κυμαίνονται από 1.000 έως 9.000 ευρώ.

 

«Μου αρέσει η ενέργεια και η ζωτικότητα που αναδύεται μέσα από τα έργα του Spark. Η δουλειά του κρύβει μεγάλη δύναμη. Κάτι σαν ‘σπίθα’», ανέφερε ο κορυφαίος διεθνής καλλιτέχνης της πρωτοπορίας, ο Ισλανδικής καταγωγής Erro ανέφερε σχετικά με την τελευταία δουλειά του Spark, τονίζοντας το πόσο καλά γνωρίζει να σχεδιάζει και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. «Αν και τον γνωρίζω μόνο τρία χρόνια, είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην όλη πορεία μου ως σήμερα –και είμαι 84 χρονών- ο οποίος έχει έρθει στο ατελιέ μου και μου έχει εξηγήσει πως δουλεύει τα έργα του. Μαζί με τον υπολογιστή του, ήρθε και μου έδειξε κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο εργασίας του. Συνήθως οι ζωγράφοι κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους. Είναι η πρώτη φορά που μπήκα, για να το πω έτσι, στο μυαλό ενός άλλου καλλιτέχνη. Και ξέρετε εμάς τους ζωγράφους μας απασχολεί το μέλλον, το τι θα αφήσουμε πίσω μας, το τι θα ακολουθήσει, με την ιδέα ότι όλα έχουν γίνει.

Ο Benjamin Spark ενσωματώνει μια από τις δυνατότητες του μέλλοντος. Δουλεύει απίστευτα γρήγορα και πολύ επιδέξια, αφού οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικά προσεγμένες. Αυτή είναι μία από τις ομοιότητες μας.  Σκέφτεται πως θα συνθέσει τον καμβά του πριν αποφασίσει το θέμα της ζωγραφικής του. Η σύνθεση είναι πράγματι πολύ σημαντική. Εκφράζει τη νεωτερικότητα και την εξέλιξη. Αντλεί από πολλά και διαφορετικά κινήματα τέχνης, αλλά εφευρίσκει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα μορφή αφήγησης», περιγράφει με ενθουσιασμό ο Erro. 

 

 

Who is who:

Ο Benjamin Spark (1969-) ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Φοίτησε στη σχολή "Ecole Nationale des Beaux-Arts» στο Παρίσι. Στη συνέχεια, για να βελτιωθεί, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ερωτεύτηκε παράφορα για τη ζωγραφική του Basquiat. Στα 28 του χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος. Aνήκει στο κίνημα "Street Pop Brussels" που υποστηρίζει τη σύνθεση της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και της ευρωπαϊκής τέχνης του δρόμου. Είναι ένας βιρτουόζος του σχεδίου που με το πινέλο οργανώνει συναντήσεις μεταξύ των χαρακτήρων της αμερικανικής Pop Art και αυτών του αστικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.