Η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ο πόλεμος στη Συρία, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια των τραπεζών και το νέο ενεργειακό παιχνίδι με Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα, έχουν διαφοροποιήσει τον επενδυτικό ορίζοντα των Αράβων, των Ιρανών, των Λιβανέζων και των Κουβειτιανών, μεταμορφώνοντάς τους ακόμα και στους επόμενους leaders του Luxury Market.

 Γεγονότα που...  ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα σενάρια για νέο growth story με βασικό παίκτη τη Μέση Ανατολή, παγιώνοντας ουσιαστικά κάτι που είχε ξεκινήσει από το 2006 στο διεθνές χρηματιστήριο πολυτελών ειδών και αγοράς τέχνης.

Επαύλεις και διαμερίσματα στο... peak

Δύο είναι οι βασικές τάσεις που δημιουργούνται: η μία σχετίζεται με την αγορά πολυτελών κατοικιών.  Το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Luxury Real Estate έχει αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τις επενδύσεις σε επαύλεις, εξοπλισμένα διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε περιοχές όπως το Mayfair, το Chelsea, το Kensington, και την Belgravia να εκτοξεύονται.

Πηγή της «Ε» που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, εκμυστηρεύτηκε πως προ 25 ετίας είχε αγοράσει κατοικία έναντι 20.000 στερλινών και σήμερα δέχεται προσφορές για άνω των 1 εκατ. στερλινών, κυρίως από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. 

Το 2006 ο Εμίρης του Κατάρ, Σείχης Hamad bin Khalifa Al Thani είχε αποκτήσει για πάνω από 35 εκατ. στερλίνες μια έπαυλη στο Park lane
του Λονδίνου, 44.000 τ.μ. Η σημερινή της αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. στερλίνες.

 

 

Luxury investments και... Χρυσός

Η δεύτερη σοβαρή τάση που παρατηρείται είναι η όλο και πιο έντονη όρεξη για τοποθέτηση χρημάτων σε έργα τέχνης και σε πολυτελή είδη. Με τη μόνη διαφορά ότι στρέφοντα σε κατηγορίες  που υπόσχονται συλλεκτική και μακροπρόθεσμη επενδυτική αξία, όπως τα διαμάντια, τα κοσμήματα, τα vintage πολυτελή αυτοκίνητα, τα συλλεκτικά ρολόγια και όχι τα luxury goods όπως για παράδειγμα, οι επώνυμες τσάντες ή η σύγχρονη ωρολογοποιία.

Παράλληλα, οι περισσότεροι επιχειρηματίες από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισλάμ και γενικότερα τη Μέση Ανατολή που δραστηριοπούνται στη βρετανική πρωτεύουσα παραμένουν διαχρονικά πιστοί σε μία και μοναδική αγορά: τον Χρυσό. Θεωρούν μάλιστα, πως δεν θα τους προδώσει ποτέ, ακόμα και αν έρθουν τα πάνω κάτω γεωπολιτικά στον κόσμο.

Από τη φωτογράφηση δημοπρασίας διαμαντιών του οίκου Christie’s στο Ντουμπάι το 2010 που είχε συγκεντρώσει 12, 7 εκατ. δολάρια

Χρυσές Lambroghini και Rolls Royce που ανήκουν στον δισεκατομμυριούχο Σαουδάραβα T.Μπιν Αμπντουλάχ παρκαρισμένες σε πεζοδρόμιο
του Mayfair στο Λονδίνο.
 

Αγοράζουν χρυσό για να διακοσμήσουν τις πολυτελείς κατοικίες τους ή ακόμα για να «ντύσουν» τα αυτοκίνητά τους, να κάνουν ένα τιμητικό δώρο ή απλώς για να αποθηκεύσουν σκέτες μπάρες και να «παίζουν» με το ταμπλό της αγοράς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε» στο επερχόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ μεγάλη κινητικότητα στην κατηγορία του luxury investment γύρω από το οποίο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία του Λονδίνου με τα πιο μεγάλα brands κοσμηματοποιίας, αγοράς διαμαντιών αλλά και γκαλερί με τον υψηλότερο τζίρο ετησίως.

 

Βλέπουν Brexit – Αποκτούν πολιτικό ρόλο

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η αλλαγή πίστας και η ισχύ που αναμένεται να αποκτήσουν τα κράτη της Μέσης Ανατολής και στον πολιτικό τομέα. Ηδη, σοβαρές αλλαγές έχουν ξεκινήσει στο πολιτικό σκηνικό Λιβάνου και Κουβέιτ, τα πλοκάμια του οποίων απλώνονται ως το Λονδίνο, μεταφέροντας σενάρια ακόμη και για Brexit με διάλυση της Ευρώπης.

Σε όλη αυτή τη δημιουργική όπως φαίνεται ώς τώρα, αναμπουμπούλα, αρκετοί  Ελληνες επιχειρηματίες (κοσμηματοποιοι, art dealers, real estate brokers), προσπαθούν δια καώς να πιάσουν τον παλμό και να προλάβουν την παρτίδα και να μπορέσουν να έχουν παρουσία στο... παιχνίδι.

Συλλεκτικό περιοδικό για το πετρέλαιο του Ιράκ που είχε κυκλοφορήσει το 1960 και πουλήθηκε σε
δημοπρασία του οίκου Sotheby’s πριν από λίγες μέρες προς 1.625 στερλίνες.
 

CHRISTIESSOTHEBYS:

Αύξηση πελατών από Αραβικές και Ισλαμικές χώρες 

Σαν δυο καλά χρηματοκιβώτια διαφυλάσσουν οι γίγαντες τους παγκόσμιου art market, τα γραφεία και salerooms που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή. Οι middle eastern buyers έχουν γίνει πολύ δυνατοί, ξοδεύοντας τεράστια ποσά κάθε χρόνο στις δημοπρασίες τους, ενώ τα έργα των καλλιτεχνών που προέρχονται από τις αραβικές και ισλαμικές χώρες κινούνται διαρκώς ανοδικά.

Τον Μάιο του ΄06 ο οίκος Christie’s είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, λανσάροντας την πρώτη δημοπρασία Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης από την Μέση Ανατολή, στο νεοσύστατο τότε saleroom στο Ντουμπάι. Έκτοτε, κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα και έργα τέχνης για πάνω από 200 εκατ. δολάρια, αποκτώντας μια πολύ ισχυρή παρουσία στην περιοχή.

Το saleroom του οίκου Christie’s στο Ντουμπάι

Στην κατηγορία ήρθαν να προστεθούν οι αγοραπωλησίες Μοντέρνας και Σύγχρονης Αραβικής, Ιρανικής και Τουρκικής Τέχνης που πρόσθεσαν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής.

Στην αντίπαλη όχθη, ο οίκος Sotheby’s ανέπτυξε την κατηγορία «Τέχνη του Οριεντάλ και της Μέσης Ανατολής». Σε πρόσφατο sale μάλιστα, κατάφερε να ξεπεράσει τα προγνωστικά που είχαν πρώτη εκτίμηση τζίρου 9,9 εκατ. στερλίνες, συγκεντρώνοντας το τελικό ποσό των 15,7 εκατ. στερλινών.

Τα στελέχη του οίκου Sotheby’s Edward Gibbs και Ashkan Baghestani με τον Σείχη Nahayan  Bin Mabarak Al Nayahan

Parviz Tanavoli, Mahmoud Said, Fateh Moudarres, Mohammed Ehsai, Abdulnasser Gharem, Hamed Nada, Abdul Hadi El-Gazzar, Ayman Baalbaki και Shirin Neshat είναι είναι μερικές από τις υπογραφές που έχουν προσθέσει εκατομμύρια στις συναλλαγές των δύο οίκων.