Ο Χρυσός, η αγορά έργων τέχνης και άλλων luxury investments καταγράφουν σημαντική άνοδο τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Παράλληλα, ανοδικά κινείται και το Γεν, το πιο ασφαλές νομισματικό καταφύγιο όπως χαρακτηρίζουν οι gamblers.

Στο «δικό μας» έδαφος, τα αποτελέσματα από τις μεγάλες συναλλαγές του καλοκαιριού είναι όχι μόνο ανακουφιστικά ως προς την αβεβαιότητα και την υστερία που επικρατεί στις επενδύσεις μετά την απόφαση Brexit, αλλά και ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Aψηφούν τον πανικό οι επενδυτές ή... τρέχουν να προλάβουν τα hammer prices;

Πάνω από 50 εκατ. στερλίνες!

Το saleroom του οίκου Christie’s κατάφερε να συγκεντρώσει από τις πωλήσεις Σύγχρονης Τέχνης (Day Sale/Evening Sale) πάνω από 50 εκατ. στερλίνες! Ρίχνοντας μια ματιά κανείς και στην τελευταία δημοπρασία αφιερωμένη σε έργα αποκλειστικά Βρετανικής Τέχνης παρατηρεί με έκπληξη πως οι πωλήσεις έφεραν το ποσό των 99,4 εκατ. στερλινών!

Δεν είναι όμως μόνο τα ταμπλό του οίκου Christie’s που φώτισαν με... «παχιά» νούμερα. Τόσο ο οίκος Sotheby’s όσο και οι οίκοι Phillips και Bonhams σημείωσαν εξαιρετικές τιμές αυτό το διάστημα στο Λονδίνο, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Στο σύνολό τους και οι τέσσερις παίκτες έφεραν στην διεθνή art market πάνω από 200 εκατ. στερλίνες!

Η King Street χαμογελά ξανά!

Ηρεμία επικρατεί και πάλι στα γραφεία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο με τα στελέχη του να είναι ανακουφισμένα έπειτα από τις σοβαρές ανησυχίες για βουτιά στις πωλήσεις που προμήνυαν τα «μαύρα» νούμερα του άτυχου sale, την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όλες οι δημοπρασίες που ακολούθησαν ύστερα, κατέγραψαν πολύ ικανοποιητικά νούμερα φέρνοντας και πάλι χαμόγελα στο ιστορικό κτίριο της King Street. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το γύρισμα αυτό οφείλεται κυρίως στις συναλλαγές έργων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης κάτι που θα δείξει μελλοντικά εάν παίζει ρόλο ή όχι. Με άλλα λόγια, θα φανεί το επόμενο διάστημα και το φθινόπωρο εάν συμπεριφέρεται καλύτερα η συγκεκριμένη κατηγορία σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Θυμίζουμε πως την ίδια ημέρα που διεξήχθη το κρίσιμο δημοψήφισμα, οι Christie’s κατέγραφαν τα χειρότερα χαμηλά στην ιστορία τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο τζίρος της δημοπρασίας είχε σημειώσει πτώση της τάξεως του 64%, ενώ πολλοί από τους πωλητές απέσυραν την τελευταία στιγμή πίνακες που είχαν προς πώληση, οξύνοντας την ανασφάλεια και τον πανικό.

Αναλυτές του χώρου πάντως, θεωρούσαν πως η εικόνα αυτή αντανακλούσε περισσότερο σε μια κακή ψυχολογία των πελατών, λόγω αβεβαιότητας παρά στο... πορτοφόλι τους εκτιμώντας πως σύντομα η αγορά θα συνερχόταν από τον «σεισμό» του Brexit.