Διπλό ραντεβού περιμένει την ελληνική και κυπριακή αγορά τέχνης στις 9 και 10 Μαΐου, καθώς δύο από τους παράγοντες της αγοράς, ο οίκος AlphaZmart και ο οίκος Psatharis, θα διεξαγάγουν τις ανοιξιάτικες δημοπρασίες με έργα Ελλήνων και Κυπρίων εικαστικών.

Αυτή την εποχή, οι περισσότεροι επενδυτές και συλλέκτες στη δευτερογενή ελληνο-κυπριακή αγορά αναζητούν έργα που θα τους δώσουν αποκλειστικά μικρό ή μεγάλο περιθώριο ανόδου στο μέλλον.

Ενα παράδειγμα είναι το έργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Sand and Sea», που αναμένεται να αλλάξει χέρια στη δημοπρασία της AlphaZmart Auctions (9.5.20-17). Είναι ακρυλικό σε καμβά (30x40 εκ.) υπογεγραμμένο και χρονολογημένο στο κάτω μέρος αριστερά. Η τιμή της εκτίμησής του είναι 800 με 1.200 ευρώ. Αν κάποιος μελετήσει την πορεία των τιμών του Κοκκινίδη, θα διαπιστώσει πως, παρά την ανισορροπία λόγω κρίσης, οι τιμές του έχουν διατηρηθεί σε ικανοποιητικά-υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην «Ε», το καλοκαίρι του 2016 είχε αποκαλύψει πως δεν έχει χαμηλώσει, ούτε σκοπεύει να χαμηλώσει τις τιμές των έργων του, τουλάχιστον όσον αφορά τις συναλλαγές που γίνονται απευθείας από το ατελιέ ή τις γκαλερί, δηλαδή την πρωτογενή αγορά.

Μια άλλη ευκαιρία της επερχόμενης δημοπρασίας της AlphaZmart είναι το έργο του Ανδρέα Νικολάου «Woman in Armchair» (λάδι σε τελάρο, 60 εκ. διάμετρο). Χρονολογείται το 2002 και η τιμή της εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.

Στα υπόψη των αγοραστών είναι και μια υπογραφή που δεν εμφανίζεται συχνά στις δημοπρασίες. Πρόκειται για τη Μόνικα Δημητριάδη και το έργο της «Bathers» (ακουαρέλα σε χαρτί επικολλημένη σε τελάρο, 40x60 εκ.). Αναμένεται να κλειδώσει hammer price από 800 έως 1.200 ευρώ.

 

Προβλέπεται έντονο bidding

Oσον αφορά το sale της 10ης Μαΐου (Psatharis), οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται δεν είναι λίγες. Πρώτο σε συλλεκτικό και επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται ένα άτιτλο έργο του Γιάννη Γαΐτη, υπογεγραμμένο και χρονολογημένο κάτω δεξιά «y gaitis, 49». Τα υλικά του είναι τέμπερα και μελάνι πάνω σε χαρτί με διαστάσεις 35x25 εκ. Αν κάποιος καταφέρει να το κλειδώσει σε τιμές μεταξύ 900 και 1.500 ευρώ, που είναι και η αρχική εκτίμηση, θα έχει καταφέρει να αγοράσει μια πολύ καλή ευκαιρία, καθώς θα έχει καλή ποιότητα έργου και δυνατή υπογραφή.

Εντονη πλειοδοσία αναμένεται να συγκεντρώσει το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Καΐκι με ψάρια» (ακρυλικό και κολάζ πάνω σε ξύλο, με διάμετρο 80 εκ.). Οι αρχικές τιμές κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ και, όπως πληροφορεί ο οίκος, συνοδεύεται με πιστοποιητικό γνησιότητας από το ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου. 

Από τις σύγχρονες υπογραφές, το αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο πίνακας του Σωτήρη Σόρογκα «Σκουριές και πέτρες» (ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά, 40x50 εκ.), υπογεγραμμένο κάτω αριστερά. Εκτιμάται μεταξύ 1.400 και 2.000 ευρώ.

«Σφαγή» ενδέχεται να γίνει για το έργο του Αλέκου Φασιανού «Νέος με κλάδο ελιάς» (λάδι πάνω σε χαρτί επικολλημένο σε καμβά, 30x20 εκ.), το οποίο προέρχεται από τον καλλιτέχνη στον πρώτο ιδιοκτήτη. Εκτιμάται μεταξύ 1.700 και 2.500 ευρώ και στο μέλλον είναι δεδομένο ότι θα έχει ανοδική πορεία.

Θετικά σχόλια αποσπά και ο πίνακας του Εδουάρδου Σακαγιάν «Γυναίκα με ομπρέλα» (ακρυλικό σε χαρτί, 50x30 εκ.) με τιμή εκτίμησης 700 και 1.200 ευρώ, αλλά και το έργο του Μιχάλη Μακρουλάκη «Μακνόλια» (αυγοτέμπερα σε ξύλο, 35x25 εκ.) με τιμή εκτίμησης 2.200-3.200 ευρώ.

Πολύ μεγάλη ευκαιρία είναι το έργο του Τάσου Μαντζαβίνου με τίτλο «Ο Σταύρακας» (λάδι και μελάνι σε χαρτί, 29x21 εκ.). Είναι υπογεγραμμένο και χρονολογημένο στο κάτω αριστερό μέρος «Α.ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ». Η τιμή της εκτίμησής του είναι ιδιαίτερα χαμηλή, μεταξύ 400 και 700 ευρώ, ενώ το θέμα του έργου δεν εμφανίζεται συχνά στη δευτερογενή αγορά.

 

Το limit-up του Αγγελου ερέθισε την αγορά

Μετά την εκτόξευση της τιμής του έργου του Αγγελου στην τελευταία δημοπρασία στο Λονδίνο, η αγορά των έργων του έχει αναθερμανθεί. Στο επερχόμενο sale, που θα γίνει στην Κύπρο από τον οίκο AlphaZmart, θα αλλάξει χέρια ο πίνακας με τίτλο «Flowers in space». Εχει χρονολογία 1995 και οι διαστάσεις του είναι 70x70 εκ. Οι τιμές της εκτίμησής του κυμαίνονται από 6.000 έως 9.000 ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα, εμφανίζεται και το έργο «Light and consciousness» (λάδι σε καμβά, 70x50 εκ.) με τις τιμές εκτίμησης να κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις, τα έργα του Αγγελου υπόσχονται περιθώριο ανόδου, εφόσον συνεχίσει να καταγράφει ζήτηση η αγορά του στη Νέα Υόρκη, όπου γίνονται προσπάθειες market making τον τελευταίο χρόνο.

 

Τεστ για Μυταρά

Αγωνία προβλέπεται για το έργο του Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Ο πίνακας με τίτλο «Σύνθεση» (λάδι σε καμβά, 70x100 εκ.) είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα που υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά. Είναι υπογεγραμμένο στο κάτω μέρος στη μέση «Δ.ΜΥΤΑΡΑΣ», ενώ το 1998 είχε εκτεθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Κερκυραίων. Η τιμής της εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 8.500 και 15.000 ευρώ και ακόμα το μεταβατικό στάδιο στην αγορά είναι νωπό, καθώς είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μετά θάνατον πορεία.