Τον τζίρο  των 2εκατ. στερλινών άγγιξαν οι αγοραπωλησίες έργων και αντικειμένων Αφρικανικής Τέχνης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 25ης Μαΐου στο saleroom του οίκου Bonhams στo Λονδίνο.

Η κατηγορία αυτή, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται πολύ πιο ενισχυμένη με τα επίπεδα των τιμών να έχουν ανέβει... ακόμη ένα σκαλοπάτι. Ηδη, οι γκαλερί του Λονδίνου στέλνουν τους υπαλλήλους τους να βρουν τους πιο πολλά υποσχόμενους σύγχρονους καλλιτέχνες οι οποίοι θα δημιουργήσουν ζήτηση και θα διπλασιάσουν ή ακόμη και θα τριπλασιάσουν τις τιμές τους στο μέλλον.

 

Τι έδειξαν τα νούμερα

Σύμφωνα με πηγές του ependisinews.gr βασικοί παίκτες στην αγορά αφρικανικής τέχνης είναι συλλέκτες, art dealers και σύμβουλοι επενδύσεων από τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και το Νότιο κομμάτι της Αφρικής, οι οποίοι έχουν όρεξη να ποντάρουν σεβαστά ποσά στα African Sales.

Παράλληλα οι brokers δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα είναι σχεδόν απίθανο να χάσει κανείς τα επόμενα χρόνια αν τοποθετήσει χρήματα στην κατηγορία αυτή.

 Στην τελευταία αναμέτρηση (Africa Now), του οίκου Bonhams, καταγράφηκε ποσοστό πώλησης σε όγκο 63,39%  και σε αξία 82,26%.

                                                                                        

Κορυφαίος ο Enwonwu

Τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις πιο υψηλές τιμές πώλησης είχαν τα έργα του Benedict Chukwukadibia Enwonwu (1917-1994).

Ακριβότερο από όλα τα lots αναδείχθηκε ο πίνακας «Spirit of Ogolo» (λάδι σε καμβά, 140x195,5εκ.) το οποίο είχε αποκτήσει ο πωλητής απευθείας από τον καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου και τον κ.Sylvester Okwunodu Ogbechie, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος συνέβαλε στο να καταλογογραφηθεί ο πίνακας, πρόκειται για αντιπροσωπευτικό και υψηλής ποιότητας  δείγμα της ζωγραφικής του Enwonwu, με ιδιαίτερο χρωματισμό και κίνηση.

                                                                                             

Του ίδιου καλλιτέχνη, το έργο με τεχνική gouache και διαστάσεις 76x52,5ek., προερχόμενο από ιδιωτική συλλογή στη Νιγηρία άλλαξε χέρια προς 86.500 στερλίνες, ενώ, ένα γλυπτό του από μπρούντζο, ύψους 93εκ. πουλήθηκε προς 76.900 στερλίνες τονώνοντας την αγορά αφρικανικού γλυπτού.

                                                 

Προς 110.500 στερλίνες πουλήθηκε ο πίνακας του Νιγηριανού Yusuf Adebayo Cameron Grillo «Drummers and dancers» (λάδι σε τελάρο, 74,5x99εκ.) και την τιμή των 146.500 στερλινών, άλλαξε χέρια ένα άλλο του έργο διαφορετικής τεχνικής με τίτλο «Mother of twins» (λάδι σε τελάρο (117x60εκ.).

                                           

 

 

Ευκαιρίες με... άρωμα ανόδου

Το έργο της Νιγηριανής Modupeola Fadugba με τίτλο «Flowers Side Up» (ακρυλικό σε καμβά, 121,5x91εκ.) αγοράστηκε έναντι 2.500 στερλινών  - πολύ καλή τιμή με μεγάλο περιθώριο ανόδου, καθώς η Fadugba ακούγεται όλο και πιο συχνά στην αγορά της Σύγχρονης Τέχνης.

                                                                           

Παρομοίως, καλή αγορά σημειώθηκε για το έργο του Afewerk Telke (1932-2012) «Abstract»(λάδι σε καμβά, 61x50εκ.) που άγγιξε 7.500 στερλίνες.