Στα 2,8 δισ. δολάρια (2,2 δισ. στερλίνες) ανήλθε ο τζίρος από τις αγοραπωλησίες έργων τέχνης μέσω του οίκου Christie’s για το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας άνοδο 29% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την κορυφή των τιμών άγγιξε το γλυπτό του Constantin Brancusi (1876-1957) με τίτλο «La Muse endormie» (Η κοιμώμενη μούσα), που πωλήθηκε προς 57,4 εκατ. δολάρια, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ! Πρόκειται για ένα οβάλ σχήματος γλυπτό με ύψος 26,7 εκ., φτιαγμένο από πατιναρισμένο μπρούτζο και φύλλα χρυσού.

«Ο οίκος Christie’s συνεχίζει να οδηγεί την αγορά», σχολίασε ο Guillaume Cerutti, CEO του οίκου, ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως υπήρξε σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τα έργα τέχνης των οποίων η τιμή πώλησης ξεπερνά τα 10 εκατ. στερλίνες. Αναλυτικότερα, τα στελέχη του οίκου Christie’s κατάφεραν να πουλήσουν τριάντα οκτώ τεμάχια άνω των 10 εκατ. στερλινών, πολύ περισσότερα από τη ν περσινή χρονιά, οπότε είχαν πουλήσει δεκατέσσερα τεμάχια σε αυτά τα επίπεδα. Ακόμα, νέοι πελάτες καταμετρήθηκαν όσον αφορά την αγορά έργων τέχνης επιπέδων τιμών άνω του 1 εκατ. στερλινών. «Ανυπομονούμε να δούμε εξίσου δυνατά αποτελέσματα και για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ ήδη έχουμε μπει σε κλίμα προετοιμασιών για τα μεγάλα sales, ξεκινώντας από τη δημοπρασία της συλλογής Rockefeller, που θα γίνει την άνοιξη του 2018», τόνισε ο Guillaume Cerutti.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του οίκου Christie’s, αναμένεται να ρευστοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αντικειμένων, έργων τέχνης και άλλων περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους Peggy και David Rockefeller, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο σε ηλικία 101 ετών. Ο οίκος αρνείται να αποκαλύψει το περιεχόμενο της δημοπρασίας και αρκείται μόνο στο ότι προγραμματίζονται ειδικά sales για την άνοιξη του 2018. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η πρώτη εκτίμηση θα είναι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το όνομα Ροκφέλερ αποτελεί εγγύηση για μελλοντικές πωλήσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του London Fine Art fund δεν θεωρεί πως η άνοδος στον γίγαντα του χρηματιστηρίου τέχνης είναι τυχαία. Απεναντίας, συσχετίζει το limit-up 6μήνου με τα θετικά πρόσημα που επικρατούν στη διεθνή χρηματαγορά. Θεωρεί πως το χρήμα επανήλθε και πάλι και οι επενδυτές αισθάνονται περισσότερη εμπιστοσύνη στο να ξαναβάλουν χρήματα στις πολυτελείς επενδύσεις και την αγορά έργων τέχνης.

Κάλπασαν και οι διαδικτυακές πωλήσεις!

Ολοένα και περισσότερα χτυπήματα σημειώθηκαν από τους διαδικτυακούς bidders, των οποίων οι αγορές άγγιξαν τα 95,3 εκατ. δολάρια (75,3 εκατ. στερλίνες). Η πλατφόρμα Christie’s Live κλείδωσε με τζίρο 70,6 εκατ. δολάρια, ενώ οι αποκλειστικά διαδικτυακές δημοπρασίες έκλεισαν με τζίρο 25,2 εκατ. δολάρια.

Νέα υψηλά για την Jewelry market 

Με θετικά νούμερα έκλεισε και η αγορά των luxury investments (διαμάντια, κοσμήματα, ρολόγια, σπάνια κρασιά), με το 29% των πελατών να αποτελείται από νέους πελάτες. Δυνατά αποτελέσματα έφερε το saleroom του οίκου Christie’s στη Γενεύη, όπου καταγράφηκε το παγκόσμιο ρεκόρ των 14.767.500 ελβετικών φράγκων (14.989.012 δολαρίων) για οποιοδήποτε διαμάντι σε σχήμα καρδιάς. Αυτό σημαίνει πως η τιμή ανά καράτι ανήλθε στα 163.016 δολάρια. Ακόμα, το saleroom της Νέας Υόρκης κατέγραψε τιμή-ρεκόρ 5.511.500 δολάρια για το Rockefeller σμαράγδι, που σημαίνει γύρω στα 300.000 δολάρια ανά καράτι! Πρόκειται για μια πολύτιμη οκταγωνική πέτρα βάρους 18,04 καρατίων η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε δαχτυλίδι σε σχέδιο του Raymond Yard.

Σημαντικά νούμερα

2,8

δισεκατ. δολάρια ήταν ο τζίρος από τις αγοραπωλησίες έργων τέχνης μέσω του οίκου Christie’s το πρώτο εξάμηνο του 2017

 

95,3

εκατ. δολάρια ήταν το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε σε αγορές έργων τέχνης μέσω διαδικτύου

 

57,4

εκατ. δολάρια άγγιξε επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ το γλυπτό του Constantin Brancusi

 

55,5

εκατ. στερλίνες ξοδεύτηκαν για αγορές έργων τέχνης, διαμαντιών και κοσμημάτων μέσω της πλατφόρμας Christie’s Live

38

ήταν τα τεμάχια που «έφυγαν» σε τιμές πώλησης άνω των 10 εκατ. στερλινών!

 

5,51

εκατ. δολάρια ήταν η τιμή πώλησης για το Rockefeller σμαράγδι