Ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή Ιόλα είναι έτοιμο να αποχωριστεί τον ιδιοκτήτη του, σε μία από τις πιο σημαντικές δημοπρασίες της φετινής άνοιξης. Το επικείμενο sale, υπό τον τίτλο «Alexander Iolas» θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. Θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της σεζόν για την ελληνική δευτερογενή αγορά καθώς, η συλλογή Ιόλα εμπεριέχει έναν μεγάλο αριθμό από έργα Ελλήνων γλυπτών και ζωγράφων.  Όπως γνωρίζουν καλά οι μυημένοι στον κλάδο της αγοράς τέχνης, αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές προελεύσεις για την μεταπώληση των έργων, αλλά και για τη θέση των ελληνικών ονομάτων της σύγχρονης τέχνης στον παγκόσμιο χάρτη του χρηματιστηρίου τέχνης.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει εν όψει της επερχόμενης δημοπρασίας είναι το εξής: ποιους εικαστικούς και πώς, αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία οι τελικές τιμές.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ελληνικής αγοράς, ενδιαφέρον συγκεντρώνει το έργο του Αλέξη Ακριθάκη «Suitcases» (λάδι σε καμβά, 81x100εκ.) με τιμή εκτίμησης 20.000 με 30.000 στερλίνες.

Παρομοίως, ζήτηση περιμένουν οι έμποροι έργων τέχνης να συγκεντρώσει ο πίνακας του Αλέκου Φασιανού «Les Hommes qui passent» (λάδι πάνω σε καμβά, 44,5x35εκ.). Εχει χρονολογία το 1962 και τα επίπεδα των τιμών εκτίμησης κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 στερλίνες, που είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ακόμη και για την εκδοχή του ότι είναι προσαρμοσμένες στη σημερινή ελληνική οικονομία. Σημειώνουμε πως δεν πρόκειται για επιζωγραφισμένη μεταξοτυπία αλλά για πρωτότυπο έργο, ελαιογραφία,  όπως αναφέρει ο οίκος γεγονός που ενισχύει το σενάριο για μία πολύ μεγάλη συλλεκτική και επενδυτική ευκαιρία.

Εξίσου χαμηλή τιμή εκτίμησης έχει και το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Prometheus» (τεχνική gouache πάνω σε χαρτί, 27x37εκ., υπογεγραμμένο κάτω αριστερά).  Εκτιμάται από 6.000 έως 8.000 στερλίνες, δημιουργώντας σε αρκετούς έκπληξη.

Πάει για starlot;

Το γλυπτό του Τάκη «Signal» (σίδηρος, 300x118εκ.)  θεωρείται ένα από τα υποψήφια φαβορί της δημοπρασίας, καθώς η αγορά του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή σκηνή. Το συγκεκριμένο έργο έχει εκτιμηθεί σε αναμενόμενα επίπεδα τιμήν, δηλαδή από 30.000 έως 50.000 στερλίνες. Θυμίζουμε πως στο Παρίσι, στα Greek Sales των οίκων FauveParis και Piasa, εφάμιλλα γλυπτά του Τάκη, έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή των πωλήσεων.