Ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτων η διήμερη σύνοδος με θέμα «Αντιμετωπίζοντας Βίαιες Εξτρεμιστικές Οργανώσεις» (“Counter Violent Extremist Organizations”), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων από όλο τον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγού του Σώματος των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford Jr. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

Στη σύνοδο αυτή, στην οποία συμμετείχαν 43 συνολικώς Αρχηγοί από όλο τον κόσμο, καθώς και οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 έως 17 Οκτωβρίου 2016, «αναλύθηκε το σύγχρονο πλαίσιο της τρομοκρατίας και των προκλήσεων ασφαλείας διασυνοριακής φύσεως που θέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στις μεθόδους χρηματοδότησης της» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΕΘΑ.

Ακόμα, εξετάσθηκε η γενικότερη αλληλοεπίδραση μεταξύ των διεθνών οργανισμών, τρίτων κρατών και άλλων διεθνών δρώντων στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου, ενώ παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν όλες οι τρέχουσες επιχειρήσεις που εξελίσσονται σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εξετάσθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετωπίσεως της διεθνούς τρομοκρατίας, με έμφαση στην δυνατότητα της ενισχύσεως των υφισταμένων ή της αναπτύξεως νέων στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο Ναύαρχος Αποστολάκης, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται ο τερματισμός των συγκρούσεων και της αστάθειας σε κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθώς και ο περιορισμός και έλεγχος των προσφυγικών ροών. Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών καθώς και συντονισμός ενεργειών, ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα κυβερνοπολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με όλους τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό Στρατηγό Curtis M. Scaparroti.

Σήμερα τέλος, ο Ναύαρχος Αποστολάκης πρόκειται να συναντηθεί  με τον Έλληνα Πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, καθώς και με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον, στο χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας.