Βαρυχειμωνιά επικρατεί στην αγορά ακινήτων στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς. Με την Ελλάδα να διανύει το όγδοο έτος βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της σε σχέση με τις καλές εποχές του 2008, ενώ περισσότερα από 10.000-15.000 εξοχικά παραμένουν στα αζήτητα. Οι τιμές είναι μειωμένες στο σύνολό τους σε σχέση με το 2015 κατά 6%-8%, ενώ η συνολική πτώση το χρονικό διάστημα 2008-2016 αγγίζει πολλές φορές και το 65%. Η μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τη διετία 2007-2008 καταγράφεται στη περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας (χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν), όπου από τα 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα για μια κατοικία 10-15 ετών οι τιμές έχουν πέσεις μεταξύ 900 και 1.200 ευρώ/τ.μ. Η «Μύκονος του χειμώνα», ο προορισμός της ελίτ την εποχή του εύκολου δανεισμού και της τρελής ανοικοδόμησης, όπου κάθε κοσμικός διέθετε μια εξοχική κατοικία στο Νησί των Ανέμων και ένα πολυτελές chalet στην Αράχοβα, έχει υποστεί μια πτώση που αγγίζει το 50% με 55%, με τις τιμές να έχουν καταρρεύσει από 3.000-4.500 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.200 με 1.300 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατακόρυφα σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών με την έναρξη των πλειστηριασμών. Μικρότερη είναι η πτώση στα Τρίκαλα Κορινθίας, λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και τις περιοχές της Πελοποννήσου, διότι πλέον ακόμα και οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου υπολογίζουν και το κόστος των καυσίμων. Η πτώση έχει προσεγγίσει το 45% σε σχέση με το 2008 και οι τιμές πλέον ανέρχονται πέριξ των 1.150 ευρώ, από 2.000 με 2.250 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην περιοχή του Καρπενησίου, οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου, ενώ υψηλότερες αξίες καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς. Η πτώση κυμαίνεται από 38% έως 45% σε σχέση με το 2008 και πλέον τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 900 και 1.100 ευρώ το τ.μ. από 2.200 με 2.500 ευρώ/τ.μ. την περίοδο των παχιών αγελάδων.

Το Μέτσοβο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στους 50 δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς διεθνώς που ενδείκνυνται για σκι, δεν αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες σε σχέση με πέρυσι και γενικά κινείται στα ίδια επίπεδα τιμών. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η απόσταση 30 λεπτών από τα Ιωάννινα και 2,5 ωρών από τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που επιλέγουν το Μέτσοβο για την απόδραση του Σαββατοκύριακου ή την παραμονή τους για χειμερινές διακοπές. Οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν έως και 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα Καλάβρυτα παρατηρήθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έως το 2008, με σύγχρονες κατασκευές για ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών ανέρχονται σήμερα στα 1.200 ευρώ για ακίνητα έως 10 ετών, ενώ για παλαιότερα σε πολύ καλή κατάσταση από 800 έως 900 ευρώ το τετραγωνικό. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη περιοχή Ζαρούχλα, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα Καλάβρυτα κατά 8%-12%.

Σχετική ανθεκτικότητα και φέτος παρουσιάζουν οι τιμές στο Πήλιο, με απώλειες σχεδόν μηδενικές σε σχέση με το 2015, με τη γενικότερη εικόνα (συνδυασμός βουνό και θάλασσα) να προσεγγίζει ενδιαφερομένους που καλύπτουν τόσο τις χειμερινές όσο και τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1.300 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Τα χωριά με χαμηλότερες τιμές είναι οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Αγιος Ιωάννης, όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει νεόκτιστα ακίνητα από 1.000 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, ανάλογα πάντα με τη θέση, την κλίση και την προσβασιμότητά τους σε κεντρικούς δρόμους, ξεκινούν από 3.000 ευρώ/στρέμμα. Οσον αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τ.μ. πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά.

Γενικότερα δεν παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας το 2016. Οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που μπορεί να πραγματοποιήθηκαν έλαβαν χώρα εντός του καλοκαιριού, όταν πραγματικά ήταν στα αζήτητα και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ ήταν τον Σεπτέμβριο. Μη ξεχνάμε ότι πλέον κάθε ενδιαφερόμενος δεν υπολογίζει μόνο το κόστος αγοράς, που πραγματικά μπορεί να είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση και αποτελεί ευκαιρία, υπολογίζει και τα μεταφορικά έξοδα που θα κληθεί να πληρώσει για να επισκεφτεί το εξοχικό του, το κόστος θέρμανσης, το κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των διακοπών του, αν πρόκειται ειδικά για οικογένεια, αλλά και το κόστος κατοχής ιδιοκτησίας, που πλέον αυξάνεται κάθε χρόνο με νέους φόρους για να καλυφτεί το κενό του Προϋπολογισμού. Οι μόνες ζητήσεις που έχουν φθάσει στα γραφεία μας είναι από οικογένειες τεσσάρων ατόμων που μαζί με φιλικό τους ζευγάρι επιθυμούν να επενδύσουν από 20.000-25.000 ευρώ η καθεμία για την αγορά κατοικίας δύο υπνοδωματίων, που θα την επισκέπτονται εναλλάξ, καθώς και λάτρεις των χειμερινών σπορ που επιθυμούν παρέες 2-3 ατόμων να αγοράσουν κάτι από κοινού για να καλύπτουν το χόμπι τους και, ταυτόχρονα, να το μισθώνουν τον υπόλοιπο καιρό, για να βγάζουν τα έξοδα του ακινήτου.

Η Ελλάδα των ξένων και τον χειμώνα 

Τη λίστα με τους 50 δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς διεθνώς που ενδείκνυνται για σκι κοσμούν έξι ελληνικοί προορισμοί, εκ των οποίων στην 6η θέση εμφανίζεται το Μέτσοβο, το οποίο έχει μέση βαθμολογία 89,23, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, και συγκεκριμένα η Καστοριά, που καταλαμβάνει την 29η θέση, ενώ ελάχιστα πιο χαμηλά, στην 31η και 32η θέση, συναντώνται τα Ιωάννινα και η Εδεσσα. Τέλος, το Καρπενήσι κατέλαβε την 40ή θέση και η Πορταριά την 43η.

*Διευθύνων συμβούλος E-Real Estates