Ειδικό σχέδιο για να ζωντανέψει τη «στοιχειωμένη» του περιουσία προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων, αλλά και την εξοικονόμηση των δαπανών του. Πρόκειται για 1.126 κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και έχουν κυριολεκτικά αραχνιάσει, καθώς μένουν εδώ και αρκετά χρόνια αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία τους να έχει κυριολεκτικά «γκρεμιστεί» στο 1,2 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει στην «Επένδυση» ότι ο βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που δαπανά σήμερα 25.000.000 ευρώ για ενοίκια, ενώ διαθέτει ακίνητη περιουσία που θα ζήλευε κάθε άλλος δημόσιος φορέας.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του Υπερταμείου ανέρχεται στα 44 έτη, με πολλά από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ξενοδοχεία με μεγάλη αντικειμενική αξία, βρίσκονται στα κεντρικότερα και πιο εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως στην Πλατεία Συντάγματος, την οδό Πανεπιστημίου, την οδό Σταδίου, την οδό Κανάρη, καθώς και σε πολλές κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες της Αθήνας.

Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο προχώρησε σε ολοκληρωμένη καταγραφή της περιουσίας, με την οποία αποκαλύφθηκε ότι από τα 1.126 κτίρια το 49% (408.582 τ.μ.) είναι κενά. Προς αυτή τη κατεύθυνση, το υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν.4430/16, άρθρο 50), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων που ετοιμάζουν στον όγδοο όροφο της οδού Σταδίου θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα πρώτα του στάδια.

Το υπουργείο με δημόσια πρόσκληση έχει ζητήσει από όλους τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.) να κάνουν χρήση των 120 ακινήτων της Αθήνας, ενώ έχει προχωρήσει και σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, έχει ήδη ανακοινωθεί η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για πέντε χωρικές ενότητες.

Πάντως, η αξιοποίηση της... βαλτωμένης ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικών ταμείων δεν θα τονώσει μόνο τα έσοδα του Ταμείου, αλλά θα δώσει «ανάσα» και στο ρημαγμένο κέντρο της πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι... διακοσμημένο με λουκέτα, πωλητήρια και ενοικιαστήρια. Μάλιστα, από τη μελέτη της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της «ερημοποίησης» μεγάλων τμημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, υπήρξε απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας, ενώ τα έσοδα που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 500.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.