Τα πάνω κάτω στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει πλέον να ληφθούν νωρίτερα, προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές και με τους δανειστές.

Και αυτό γιατί μετά την απόφαση, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς Αμφίσσης των οποίων οι δήμοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη εξαιτίας του παραφουσκωμένου ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές και ανάλογα θα κινηθεί εφόσον προκύψουν αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη βάση αυτών των διευκρινίσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις τέσσερις επίμαχες περιοχές μπορούν να προσδοκούν μείωση των αντικειμενικών αξιών το αργότερο έως το τέλος του έτους, αλλά δεν θα δουν χρήματα να επιστρέφονται στους λογαριασμούς τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις αποφάσεις της αν και είχε δεσμευτεί στους δανειστές ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα αλλάξει τις αντικειμενικές προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές και να κλείσει η μεταξύ τους «ψαλίδα».

Παρ’ όλα αυτά ζήτημα μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2016, στις συγκεκριμένες τέσσερις περιοχές δεν υφίσταται, δεδομένου ότι ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις ισχύουσες τιμές την 1η Ιανουαρίου. Ζήτημα εγείρεται για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 αλλά και για τους φόρους που επηρεάζονται από το ύψος των αντικειμενικών τιμών (π.χ φόροι μεταβίβασης) και υπολογίστηκαν από τις 8 Ιουνίου 2016 και μετά.

Στο βαθμό όπου ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάξει το επόμενο έτος, το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να προκύψει από μαζική δικαίωση φορολογουμένων οι οποίοι έχουν προσφύγει, μπορεί πολύ απλά να αντιμετωπιστεί, χωρίς να διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ. Με μια ανάλογη προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι σχεδιάζεται η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακινήτων στα πρότυπα του ΦΑΠ. Αν τα σχέδια επαληθευτούν το επόμενο έτος, η μοιρασιά των επιβαρύνσεων ύψους 2,650 δισ. ευρώ (στόχος αμετάβλητος σε κάθε περίπτωση) προφανώς δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών.