Καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στα μάκρο των πιο δεικτοβαρών εταιρειών της Wall Street. Ανάμεσα στα νούμερα που συνθέτουν τα κέρδη και EBITDA αυτών των εταιρειών-κολοσσών, οι επενδυτές αναζητούν τους καταλύτες που θα υποστηρίξουν την επόμενη ανοδική κίνηση στους αμερικανικούς δείκτες, ελλείψει κάποιας άλλης σημαντικής εξέλιξης (βλέπε Fed-επιτόκια) και εν μέσω απογοήτευσης από την αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να εφαρμόσει ότι υποσχέθηκε.

Έτσι, τη σκυτάλη στη Boeing παρέδωσε η Morgan Stanley, η οποία ανέλαβε «προσωπικά» τα ηνία της ανόδου στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον μονοπώλησε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, στέλνοντας τη μετοχή σε ράλι άνω του 9,3%. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,76 δις. δολάρια (ή 2,89$ ανά μετοχή), έναντι ζημιών 234 δις. το προηγούμενο έτος.

Εκτός της Boeing υπεραπέδωσε και η Facebook, η οποία κατέγραψε «εξωπραγματική» αύξηση 71% στα καθαρά της κέρδη! Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη που αγγίζουν τα 4δις. δολάρια, ή 1,32$ ανά μετοχή έναντι 78 σεντς ανά μετοχή στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα εκτοξεύτηκαν χάρις τις χορηγούμενες διαφημίσεις που παρέχει η εταιρεία, η οποία παράλληλα ανακοίνωσε 2 δις. εγγεγραμμένους χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο.

Τις εντυπωσιακές επιδόσεις των Boeing και Facebook ακολούθησαν αρκετά ακόμη «βαριά χαρτιά» της αμερικανικής αγοράς, όπως Coca-Cola, Ford, PayPal, AT&T κ.α., στέλνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης σε νέα ιστορικά υψηλά. Τη μεγαλύτερη άνοδο, επωφελούμενος το ράλι της Boeing, κατέγραψε ο Dow Jones, ο οποίος «αναρριχήθηκε» κατά 140 μονάδες πάνω από τις 12.740 μονάδες. Την ίδια στιγμή αλλεπάλληλα ρεκόρ κοντά στις 6.500 μονάδες σημειώνει ο Nasdaq, τροφοδοτούμενος από τα κέρδη της Facebook, ενώ ο S&P βρίσκεται μια «ανάσα» από το φράγμα των 2.500 μονάδων.

Όσον αφορά τον Τραμπ, μετά και την αρχική αποτυχία να εξασφαλίσει με το «ζόρι» τις ψήφους των γερουσιαστών για αντικατάσταση του Obamacare, έρχεται η Moody’s, η οποία εμφανίζεται δύσπιστη ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα υποδομών 1 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο η αγορά προσπερνώντας την πολιτική αβεβαιότητα, εστιάζει σε άλλους παράγοντες.

Σιγά-σιγά η ανάκαμψη πετρελαίου-δολαρίου

Σημαντική στήριξη στην τριπλέτα-ρεκόρ των αμερικανικών δεικτών παρείχε λοιπόν το πετρέλαιο, το οποίο κατάφερε επιτέλους να ξεφύγει από τα επίπεδα των 45 δολαρίων στα οποία είχε «βαλτώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέγραψε ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2% πάνω από τα 48,50 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας πιθανόν την ανάκαμψη την οποία όλοι περιμένουν, και στην οποία αναφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό.

Στην ανοδική διαφυγή του συνέβαλε η αναπάντεχη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τα οποία υποχώρησαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ η Νιγηρία δήλωσε πως θα θέσει ένα όριο στην παραγωγή. Παράλληλα οι πετρελαϊκές προαναγγέλλουν περικοπές δαπανών. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων γεννά προσδοκίες για μείωση της παραγωγής και ανάκαμψη των τιμών, ίσως και πάνω από τα 50 δολάρια μέχρι το τέλους του έτους.

Ιδανικές συνθήκες για τη διαμόρφωση των νέων ιστορικών υψηλών στη Wall Street εξασφάλισε και η Fed, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο εύρος 1-1,25%, όπως και αναμενόταν από τους αναλυτές. Σε ό,τι αφορά στην συρρίκνωση του υπέρογκου προϋπολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, η Επιτροπή ανακοίνωσε πως αναμένεται «σχετικά σύντομα». Οι αναλυτές ποντάρουν σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017, γεγονός που αναμένεται να συνοδευτεί από ανάκαμψη και του δολαρίου, το οποίο προς το παρόν υποχωρεί, κινούμενο στη «σκιά» του ευρωπαίου «ανταγωνιστή» του.

Προς το παρόν, αρκετά επενδυτικά hedge funds στοιχιματίζουν σε μια βραχυπρόθεσμη πτώση του δολαρίου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων, έχοντας αυξήσει το λεγόμενο καθαρό «σορτάρισμα» του αμερικανικού νομίσματος στα 280.000 συμβόλαια. Η ευκαιριακή αυτή κερδοσκοπία μας προηδεάζει για ενδεχόμενες τοποθετήσεις long στο δολάριο το επόμενο διάστημα, καθώς η ανάκαμψη του αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος του έτους.

Ευπρόσδεκτη η «αδιαφορία» για χρυσό

Την ίδια στιγμή, ο από πολλούς «ξεχασμένος» χρυσός καλωσόρισε με κέρδη την απόφαση της Fed, καταγράφοντας άνοδο πάνω από τα 1.260 δολάρια ανά ουγκιά, μετά από μακρά περίοδο συσσώρευσης στα επίπεδα των 1.200 δολαρίων. Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, ανοδικά κινούνται ασήμι και λευκόχρυσος. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής αβεβαιότητας εν μέσω ανησυχιών για τις ικανότητες της κυβέρνησης Τραμπ, θα περίμενε κανείς ο χρυσός να συγκεντρώνει πλήθη επενδυτών που αναζητούν «ασφάλεια». Ωστόσο το πάλαι ποτέ αγαπημένο επενδυτικό καταφύγιο δεν υπήρξε ποτέ πιο ήρεμο.

Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν σε ένα εύρος 7,6%, το λιγότερο των τελευταίων 10 ετών, ενώ η μεταβλητότητα 120 ημερών είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Ο χρυσός ακολουθεί εν μέρει μια τάση στις άλλες αγορές, με assets που υποστηρίζονται από σταθερά χαμηλά επιτόκια, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης παράγοντες «μοναδικούς» για το μέταλλο. Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές στα πολύτιμα μέταλλα, η μεταβλητότητα μετά το Brexit ολοένα και υποχωρεί και αυτό αντικατοπτρίζεται κυρίως στις ευρύτερες αγορές, αλλά φαίνεται επίσης ότι πολλά από τα σοκ που πέρασαν μέσα από την αγορά χρυσού στο παρελθόν έχουν εξαφανιστεί. «Όταν ο χρυσός είναι τόσο αδιάφορος όπως τώρα, αυτό συνήθως σημαίνει ότι άλλα επενδυτικά assets κινούνται πολύ όμορφα», δηλώνει ο Τομ Κένταλ, επικεφαλής της ICBC Standard Bank.