Το αργό πετρέλαιο παραμένει «κολλημένο» στα 44 δολάρια το βαρέλι, αφότου στοιχεία κατέδειξαν άνοδο στα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων και αργού και ενέτειναν τις ανησυχίες πως η τριετής υπερπροσφορά απέχει πολύ από το να λάβει τέλος. Πάντως οι αναλυτές επιμένουν πως οι τιμές θα ανακάμψουν μέχρι το τέλος έτους, όταν και η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα πιάσει επιτέλους τόπο.

Ο «μαύρος χρυσός» ανέκτησε κάποιο έδαφος στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αφότου υποχώρησε σχεδόν 20% από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο έκθεση του American Petroleum Institute (API) έδειξε πως τα αμερικανικά επιτόκια αργού αυξήθηκαν κατά 851.000 βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 23 Ιουνίου, σε 509,5 εκατ., έναντι προσδοκιών των αναλυτών για υποχώρηση 2,6 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, παρότι η καλοκαιρινή driving season στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες. Η αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα δείχνει πως η παγκόσμια προσφορά είναι ακόμη άφθονη, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να την περιορίσει. Την ίδια στιγμή, ισορροπία έφερε προσωρινά στα αποθέματα η τροπική καταιγίδα Cindy, η οποία δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή, αποτρέποντας περαιτέρω πτώση των τιμών.

Στο μεταξύ ο Ian Taylor, επικεφαλής στην Vitol, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο trader πετρελαίου στον κόσμο, προβλέπει πως οι τιμές του Brent θα παραμείνουν στο εύρος 40-55 δολαρίων το βαρέλι για τα επόμενα λίγα τρίμηνα, καθώς η υψηλότερη αμερικανική παραγωγή επιβραδύνει την εξισορρόπηση της αγοράς. «Όλοι ήταν σε ετοιμότητα για εξισορρόπηση της αγοράς και για μείωση στα αποθέματα το δεύτερο τρίμηνο. Και αν δείτε τη μακροοικονομική ανάλυση, αυτό θα πρέπει να αρχίσει να συμβαίνει», εκτίμησε ο Taylor σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί και όλοι έχουν κάνει το ίδιο λάθος. Κανείς δεν έχει αποκλίνει», επεσήμανε.

Πάντως κάποιοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως οι τιμές του αργού πιθανότατα έχουν «πιάσει πάτο» και τώρα θα κινηθούν ανοδικά: «Πιστεύουμε πως το sell off στο αργό έχει παρατραβήξει. Το Brent είναι έτοιμο για ανάκαμψη», υπογράμμισε η BMI Research.

Το όχι και τόσο λαμπρό μέλλον του χρυσού

Τη Δευτέρα το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε ισχυρή πίεση από μια τεράστια εντολή πώλησης (1,8 εκατ. ουγκιές), προκειμένου να ανακάμψει αργότερα, ενώ ανοδικά κινείται το ασήμι. Ο χρυσός διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 1.215 δολάρια ανά ουγκιά.

Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σχεδόν 200 δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο καιρό, ενώ μεγάλο κομμάτι της «αίγλης» του έχει χαθεί ή επισκιαστεί λόγω αύξησης ενδιαφέροντος για εναλλακτικές αγορές, όπως τα ψηφιακά νομίσματα που προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις (το Bitcoin διαπραγματεύεται πλέον σε τιμή διπλάσια αυτής του χρυσού).

Ο χρυσός βρίσκει απέναντι του και τη Fed, η οποία παραμένει κάθετη στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, προμηνύοντας κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, γεγονός που θα ενισχύσει τον «αντίπαλό» του, το δολάριο. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί πάντως λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, με την αποτίμηση της αγοράς να δείχνει μόνο 40% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.