Μια στροφή – έκπληξη της ΕΚΤ προς τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περίοδο πόνου για όσους ποντάρουν στην άνοδο του ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το ποντάρισμα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί σχεδόν σίγουρο στοίχημα, λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου και της φημολογίας ότι ο Ντράγκι ενδέχεται να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να μειώσει τη νομισματική στήριξη της οικονομίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, γεγονός που ώθησε το ευρώ σε υψηλά 14 μηνών. Αυτό όμως κάνει αναλυτές όπως ο Shahab Jalinoos της Credit Suisse Group να ανησυχούν.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες «δεδομένου του μεγάλου διαστήματος που διαρκεί το ράλι του ευρώ και του γεγονότος ότι  η βραχυπρόθεσμη αγορά είναι πιθανό να είναι long, μπορεί να είναι αρκετό για τον Ντράγκι  να αναφέρει την ισχύ του νομίσματος ως παράγοντα εξέτασης  ώστε να επιτραπεί μια διόρθωση».

Το ευρώ υποχωρεί μεν έναντι του δολαρίου ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ (λίγο πριν σημείωνε πτώση 0,10% στο 1,1502 δολ.) , ωστόσο φέτος έχει σημειώσει άνοδο 10%. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη υπάρχουν κάποια ρίσκα για τους επενδυτές υπέρ του ευρώ.

Τα στοιχεία της Επιτροπής trading στα futures των εμπορευμάτων των ΗΠΑ έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, τα funds με μόχλευση αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, ενώ οι κερδοσκόποι συνολικά είναι αισιόδοξοι για το ευρώ στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2011, υπογραμμίζοντας  τους κινδύνους για το κοινό νόμισμα εάν οι επενδυτές υποχωρήσουν μαζικά.

bullish1

Τα τελευταία δυο χρόνια το ευρώ έχει βρεθεί άλλες δυο φορές κοντά στα σημερινά υψηλά επίπεδα , γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα αντιστροφής της παρατεταμένης ανοδικής πορείας του τρέχοντος έτους, γνωστού ως τριπλού σχηματισμού, αν δικαιωθούν τελικά όσοι είναι απαισιόδοξοι για την πορεία του ευρώ.

yieldd

Ο λεγόμενος τριπλός σχηματισμός κορύφωσης ολοκληρώνεται μόνον όταν το μομέντουμ της τιμής αντιστρέφεται ολοκληρωτικά.

top0

Γι' αυτό και η HSBC Holdings που προβλέπει ότι το ευρώ θα κλείσει το έτος κοντά στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου (άνοδος 4% από τα τρέχοντα επίπεδα), παραμένει αισιόδοξη, καθώς, όπως λένε οι αναλυτές της δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια άμεση αντιστροφή για το ευρώ.

Πηγή: Bloomberg