Ανοδικά κινείται η Wall Street αυτή την ώρα εν αναμονή της πρώτης συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, όπου κι έχουν στραφεί όλα τα επενδυτικά βλέμματα. Τα μεγαλύτερα κέρδη αυτήν την ώρα καταγράφει ο Dow Jones που επανακτά τις 19.900 μονάδες με ώθηση από 3Μ και Exxon Mobil, η οποία «πατάει» με τη σειρά της στην πετρελαϊκή ανάκαμψη. Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq. Κερδίζει έδαφος το δολάριο, αλλά και ο χρυσός, καθώς πολλοί καταφεύγουν στην «ασφάλεια» του αποφεύγοντας προς το παρόν τα ρίσκα.

Η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη επίσημη εμφάνιση του στα μίντια από τον Ιούλιο, αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Οι προσδοκίες για ένα επιθετικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα συνοδεύεται από περικοπές φόρων οδήγησαν σε ράλι τους δείκτες της Wall Street μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και οι επενδυτές θα περιμένουν σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να προσθέσουν έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτό το έτος και έως 0,8 το επόμενο. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,5% αυτό το έτος και 2,9% το επόμενο, προσθέτοντας 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Η Wall Street πραγματοποίησε εντυπωσιακό ράλι μετά τη νίκη του κ. Τραμπ στις αρχές Νοεμβρίου, με τους δείκτες να σπάνε κατ’ εξακολούθηση τα ρεκόρ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες το ράλι εμφανίζει σημάδια κάμψης. Αν ο νεοκλεγείς πρόεδρος προσπαθήσει να προσγειώσει τις προσδοκίες των επενδυτών, ή δεν καταφέρει να τους καθησυχάσει σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες για αυτόν, ενδέχεται να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα.

«Αν η συνέντευξη Τύπου δεν δώσει μια κατεύθυνση στις αγορές, τότε η προσαρμογή αυτή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ορκωμοσία του κ. Τραμπ την επόμενη Παρασκευή», σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το Marketwatch.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επερχόμενη περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους τραπεζικούς κολοσσούς Bank of America, JPMorgan Chase και Wells Fargo να γνωστοποιούν τα μεγέθη τους την Παρασκευή.

Στους δέικτες, ο Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 19.920 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,11% στις 5.557 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,12% στις 2.271 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, νέα άνοδο σημειώνει ο χρυσός, σκαρφαλώνοντας στα 1.188 δολάρια ανά ουγγιά.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται μετά τις αναφορές πως η Σαουδική Αραβία μειώνει την προσφορά της στην Ασία, ωστόσο τα κέρδη είναι προς το παρόν συγκρατημένα καθώς δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο και οι υπόλοιπες χώρες τηρούν πιστά τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για μείωση της υπερβολικής  παραγωγής.

Η παραγωγή βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση καθώς τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) προειδοποίησε για αύξηση κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 9 εκατ. βαρέλια/μέρα φέτος. Η ΕΙΑ αναμένεται να δημοσιεύσει την εβδομαδιαία αναφορά της στις 5μίση ώρα Ελλάδος. Το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,6%, στα 51,13 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0506 ευρώ/δολάριο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο 2,36%.