Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Νeel Kashkari, υποστήριξε ότι καταψήφισε την απόφαση της Τετάρτης για αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας των τελευταίων αδύναμων μετρήσεων για τον πληθωρισμό.

«Αν βασίζουμε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό σε αυτά τα πραγματικά στοιχεία, δεν θα έπρεπε να είχε αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Kashkari, ο οποίος ήταν το μόνο μέλος της FOMC που μειοψήφισε στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

«Αντίθετα, θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν η πρόσφατη πτώση είναι μεταβατική για να διασφαλιστεί ότι εκπληρώνουμε την εντολή μας για τον πληθωρισμό» γράφει ο κεντρικός τραπεζίτης σε άρθρο του.

«Το αποτέλεσμα που θέλει να αποφύγει η FOMC, ο υψηλότερος πληθωρισμός της δεκαετίας του 1970, μπορεί να μας οδηγεί σε ορισμένα από τα λάθη που έκανε η FOMC την δεκαετία του 1970: μια τυφλή πίστη στην καμπύλη Phillips και μια υποτίμηση του ρόλου των προσδοκιών» υποστηρίζει ο ίδιος, επικρίνοντας τους συναδέλφους του.

«Στη δεκαετία του 1970, αυτή η πίστη οδήγησε τη Fed να κρατήσει τα επιτόκια υπερβολικά χαμηλά, οδηγώντας σε πολύ υψηλό πληθωρισμό. Σήμερα, αυτή η ίδια πίστη μπορεί να οδηγεί την επιτροπή σε επανειλημμένες και λανθασμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, που έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα και να παραμένουμε κάτω από τον στόχο του πληθωρισμού» προειδοποιεί.