Οι επενδυτές έχουν ενισχύσει την προτίμησή τους στις μετοχές της ευρωζώνης και έχουν ωθήσει τις θέσεις τους σε υψηλά δύο ετών και στο τρίτο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, ενώ η ισχυρή κερδοφορία των εταιρειών σηματοδοτεί την συνέχιση του παγκόσμιου bull run των αγορών, σύμφωνα τη νέα μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι fund managers συνέχισαν να απομακρύνονται από τις αμερικανικές μετοχές και να στρέφονται στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένουν bullish στις διεθνείς μετοχές γενικότερα, με πάνω από το 50% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η εταιρική κερδοφορία θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες.

"Το επενδυτικό συναίσθημα είναι αισιόδοξο, αλλά ο παραλογισμός δεν είναι ακόμα ορατός παρά τα υψηλά επίπεδα των χρηματιστηριακών αγορών, τα ισχυρά παγκόσμια κέρδη και τα ευνοϊκά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών", σημειώνει η BofA.

Ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει το λεγόμενο σενάριο Goldilocks, με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, η BofA ωστόσο εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξη, προβλέποντας μεγαλύτερη ανοδική πορεία για τις διεθνείς μετοχές.

Μια σειρά κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη MCSI Global, του S&P 500, του γερμανικού DAX και του FTSE 100 της Βρετανίας.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ενθουσιασμός για τις μετοχές της ευρωζώνης συνεχίζει να αυξάνεται και τον Μάιο, με το 59% των funds να τηρεί στάση overweight, έναντι 48% τον Απρίλιο.

Το ένα πέμπτο των funds θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι υπερβολικές, ενώ αντίθετα, το 82% θεωρεί τις μετοχές των ΗΠΑ ακριβές, κοντά στο ποσοστό ρεκόρ του Απριλίου,.

Ενώ οι θέσεις underweight των funds στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς στο 17% το Μάιο, η σχετική θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2007 στο -38%.

Συνολικά, οι θέσεις σε μετοχές αυξήθηκαν τον Μάιο σε 45% overweight, αν και τα funds περιόρισαν τις underweight θέσεις του στα ομόλογα στο 57%.

Όπως τονίζει η BofA,  εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο υψηλότερων αποδόσεων στα risk assets, με βάση το μέσο όρο των θέσεων σε μετρητά της τάξης του 4,9%, η οποίος είναι υπερβολικά υψηλό για να υποδηλώσει τη "μεγάλη κορυφή" στις αγορές

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών, η κινεζική πιστωτική σύσφιξη αποτελεί τον πρώτο, στέλνοντας στη δεύτερη θέση την διάλυση της Ε.Ε.